fbpx

barikom.si

Trajnostna uporaba blaga

 

Modni industrija uporablja veliko neobnovljivih virov za proizvodnjo oblačil, ki pa se uporablja, k le krajši čas, nato pa se v veliki meri znajdejo na odlagališčih ali v smetiščih. Na svetovni ravni je modna industrija odgovorna za 10 % vseh emisij toplogrednih plinov. Ogromne količine vode so potrebne za proizvodnjo blaga. Povprečni potrošnik danes kupi 60 % več oblačil kot pred 15 leti.

Oblačila imajo življenjsko dobo od 2 do 10 let. Spodnje perilo in majice zdržijo le 1 do 2 leti. Obleke in plašči trajajo od 4 do 6 let.

Sintetično blago se v naravi ne razgradi, kar povzroča onesnaženost tal in površinskih voda. Bombažna vlakna v naravi razpadejo, pri tem se proizvaja metan, ki prispeva h globalnemu segrevanju.

Trajnostna uporaba blaga

Pozitivne vplive na okolje lahko dosežemo, da preprečimo nastajanje odpadkov. Odpadki iz blaga so del odpadkov, ki jih nastajajo pri izdelavi izdelkov iz blaga in so del odpadkov, ki jih ustvarja potrošnik.

Pomen trajnostne uporabe blaga

 

Trajnostna uporaba blaga je pomembna iz gospodarskega in okoljskega vidika. Prebivalstvo je vedno bolj ozaveščeno in vedno bolj stremi k reciklaži in ponovni uporabi, kar pomeni zmanjšanje odpadkov.

 

Reciklaža

Recikliranje blaga temelji na njihovi vrnitvi v proizvodnji proces, glede na: vlakna, ponovna uporaba in na razvrstitev glede na barvo ter vlakna. Večina recikliranega poliestra, ki ga uporabljajo vodilne modne znamke, prihaja iz plastičnih steklenic in ne reciklaže oblačil.

Vrste reciklaže blaga so:

– pridobivanje etanola,

– v gradbeništvu za izolacijske materiale, ki vplivajo na nižje stroške vzdrževanja, ogrevanja in hlajenje prostorov.

Ponovna uporaba

 

Ponovna uporaba blaga je ekološka, saj vsebuje ustvarjalnost, inovativnost in vpliva na zmanjšanje odpadkov. Vrste ponovne uporabe blaga so:

– umetniški izdelki oz. predmeti, kjer se blago trga, reže in lepi

– promocijski izdelki oz. predmeti, ki omogočajo promoviranju organizacije oz. združenja

– pletene preproge iz bombažnih majic, kjer je blago narezano na trakove in ročno tkane za dom

– izdelki narejeni iz jensa

– kot čistilne krpe, so rabljena oblačila, ki so izdelane iz bombaža in se uporabi za čiščenje.

Proizvodnja, poraba in odlaganje tekstilnih izdelkov ima številne negativne okoljske in družbene vplive. Trenutno se le 20 % blaga zbere za ponovno uporabo ali recikliranje, velika večina pa na koncu konča na odlagališčih. Treba je stremeti k reciklaži in ponovni uporabi blaga. To pomeni, da je treba spodbujati, h krožnosti, trajnosti in učinkovite uporabe blaga.

Vir:

– bbc.com

– intechopen.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart
Translate »